Ik ben zwanger en gebruik antistollingsmiddelen. Mag ik die blijven gebruiken?

Als u zwanger bent en antistollingsmedicatie gebruikt, dan is het belangrijk dit te bespreken met uw arts. Als u zwanger bent mag u namelijk niet alle antistollingsmiddelen gebruiken. Vitamine K-remmers en DOAC’s worden niet snel voorgeschreven als u zwanger bent. Deze antistollingsmiddelen passeren de placenta en verhogen daarmee het risico op foetale complicaties.

Als u vitamine K-remmers of DOAC's gebruikt, dan kan het zijn dat u met deze medicatie dient te stoppen zodra u zwanger bent. U kunt dan starten met een ander antistollingsmiddel. Het is dus belangrijk een eventuele zwangerschap vroeg te herkennen. Op die manier kunt u tijdig uw huisarts of specialist raadplegen.

Heparines Heparines zijn veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap. U moet meestal wel vlak voor de bevalling stoppen of minder gebruiken. Hierdoor neemt de kans op een bloeding af.

Bloedplaatjesremmers Gebruik geen clopidogrel of ticagrelor als u zwanger bent en/of borstvoeding geeft. Gebruikt u één van deze medicijnen en bent of wilt u zwanger worden? Overleg dan met uw arts. U kunt een ander antistollingsmiddel gebruiken. Acetylsalicylzuur of carbasalaatcalcium zijn het meest veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap.

DOACs U mag geen DOAC slikken als u zwanger bent of borstvoeding geeft. U kunt een ander antistollingsmiddel gebruiken. Neem contact op met uw arts als u (misschien) zwanger bent of als u zwanger wilt worden.

Vitamine K-remmers U mag geen vitamine K-remmer gebruiken als u zwanger bent (vooral in de eerste 3 maanden) of wilt worden. De medicijnen vergroten het risico op aangeboren afwijkingen en bloedingen. Gebruikt u dit medicijn en bent of wilt u zwanger worden? Overleg dan met uw arts. U kunt een ander antistollingsmiddel gebruiken.

Logo Trombosestichting Nederland
  • Toegevoegd: 05 juli 2023
Logo

Laatste update: 19 september 2023 06:25

v1.0

Mede mogelijk gemaakt door:
Vaillantfonds Landelijke Vereniging voor Crematoria