Waarom krijg ik een ander antistollingsmiddel van de apotheek en wat kan ik ertegen doen?

Een medicijn bestaat uit de werkzame stof en hulpstoffen. De werkzame stof is belangrijk, dit zorgt ervoor dat het medicijn werkt. De hulpstoffen zorgen er bijvoorbeeld voor dat de werkzame stof goed in het lichaam terecht komt of dat het medicijn geslikt kan worden. Uw arts bepaalt welke werkzame stof u nodig heeft. Van veel medicijnen bestaan er verschillende merken. Ook bestaan er generieke medicijnen. Deze zijn merkloos. De arts bepaalt welk medicijn u krijgt, maar niet van welk merk u dit medicijn krijgt.

Er kunnen 2 redenen zijn waarom u een ander werkzame stof of merk krijgt van uw apotheek.

  1. In Nederland hebben wij het preferentiebeleid. Deze regel zorgt ervoor dat uw zorgverzekeraar kiest welk merk u vergoed krijgt. De apotheek moet zich houden aan dit preferentiebeleid.

  2. Er zijn veel medicijntekorten in Nederland. Het kan zijn dat het merk dat u eerst kreeg, niet leverbaar is. In dat geval geeft de apotheek u een ander merk medicijn met dezelfde werkzame stof, zodat u wel door kunt gaan met uw behandeling. In sommige gevallen zijn er geen andere merken beschikbaar van de werkzame stof die u gebruikt. In dat geval overlegt de apotheek met uw arts om te kijken of u een andere werkzame stof kunt gebruiken. Als de arts akkoord gaat, geeft de apotheek u een medicijn met een andere werkzame stof.

Wat kunt ertegen doen? Als u een ander merkt wilt gebruiken dan de zorgverzekeraar kiest dan moet u het medicijn zelf betalen. Dit hoeft niet als u een specifiek merk moet gebruiken door medische noodzaak. Medische noodzaak betekent dat u slecht tegen het andere medicijn kan door bijvoorbeeld ernstige bijwerkingen of een allergie. Heeft u hier last van bespreek dit dan met uw arts en apotheker.

In het geval van een medicijntekort, kunt u er niks tegen doen. Heeft u veel last van het andere merk of werkzame stof? Neem dan contact op met uw arts en/of apotheker, stop niet zelf met het innemen van uw medicijn!

Logo Trombosestichting Nederland
  • Toegevoegd: 22 juni 2023
Logo

Laatste update: 19 september 2023 06:25

v1.0

Mede mogelijk gemaakt door:
Vaillantfonds Landelijke Vereniging voor Crematoria